Oudste clublid Leo Springer overleden.

Leo Springer in 2021.

Een groot dammer is niet meer: Leo Springer. Dertien jaar was hij lid van onze club. Dammen zélf deed hij waarschijnlijk al sinds de wieg. Logisch, met een beroemde vader als Benedictus Springer. Die wordt zo’n beetje gezien als de grondlegger van de damwereld zoals die nu bestaat. Zijn vader werd ook nog eens wereldkampioen dammen en was de eerste Nederlandse profdammer.

Alhoewel Leo dát niveau niet haalde, bereikte hij in de jaren negentig wel bijna de 1200 punten rating. De laatste jaren nam zijn niveau steeds een beetje af. Toch wist hij nog ruim boven de 1060 punten rating te blijven. Hij draaide daarbij altijd mee in de subtop, achter Nico en Yuen. In 2014 letterlijk als 3e van de eerste groep.  Vorig jaar scoorde hij nog de 6e plek in groep A.

Leo werd 88 jaar geleden, op Valentijnsdag, in Den Haag geboren. Met zijn joodse afkomst was dat in de oorlogsjaren een heftige tijd in die stad. De V2-raketinstallaties van de nazi’s stonden daar en vuurden raketten af naar Engeland. Natuurlijk ging dat ook wel eens mis; dan kwam zo’n raket neer in de directe omgeving. Leo overleefde het gelukkig.

Na zijn jeugd werd hij tapijthandelaar, totdat zijn zaak failliet ging.

Omdat dammen hem met de paplepel werd ingegoten, nam hij verschillende bestuursfuncties op zich. Bijvoorbeeld bij de werelddambond en als voorzitter van damclub Twente’s Eerste in Hengelo. Hij woonde overigens een tijd in Enschede, maar leefde alweer jaren in Hengelo.

Waar hij vooral om bekend stond? Als eindspelkenner. Hij heeft dan ook heel veel eindspelcomposities op zijn naam staan. Een paar jaar geleden publiceerde hij zelfs een damboek, samen met Rafael Zdoroviak.

Het is een boek, met maar liefst 400 pagina’s. Hij mailde ons toen zelf: ‘Eindelijk, na een lange lijdensweg van 5 jaar is ‘HET’ boek dan toch verschenen! Mijn geduld is werkelijk volledig beloond, want het is een zeer fraai damboek geworden, met mooi bruin hard kaft en goudopdruk getiteld “DRAUGHTS THROUGH THE YEARS”. Het boek behandelt alle facetten van het damspel, doorspekt met interessante en boeiende verhalen uit heden en verleden. Dit alles begeleid door 1150 zeer duidelijke diagrammen. Het is makkelijk leesbaar voor iedereen – beginner of topper. Voor allemaal geldt: eenmaal begonnen te lezen, dan bestaat de wereld niet meer om je heen!

Waar hij de energie vandaan haalde? Niemand die het weet. Tot het laatst toe damde Leo zelfs nog wedstrijden. Ook voor het landelijke team. Lichamelijk ging dat eigenlijk al bijna niet meer. Zelf ontkende hij dat er wat mis was, maar wij zagen hem hard achteruitgaan. ‘De doctoren zijn niet goed wijs’, zei hij. ‘Ik weet toch zelf wel hoe ik me voel?’ Een paar weken geleden riep hij het nog. Helaas hadden de doctoren gelijk.

Leo overleed op onze clubavond in het ziekenhuis in Almelo.

Reacties zijn gesloten.